Om artisten Carl-Einar Häckner

Trollkarlen och komikern CARL-EINAR HÄCKNER är sin egen genre. Han förenar trolleri, absurd humor, poesi och musik. Varvar originella existentiella betraktelser om livet med humoristisk stand-up.


Hösten 2024 har Carl-Einar Häckner premiär på sin nya föreställning “Siluetter” på Aftonstjärnan Göteborg. Det blir en makalös kväll med trolleri, en stor dos humor och några visor, i en underhållning för att hålla under människan.

Hans föreställningar väver samman surrealism med magiskt trolleri och poetisk intelligens.

I Häckners värld finns en längtan efter sammanhang, kärleken till barnet i människan. Att se den lilla världen i den stora.

Hans magiska briljans och humor har gett honom legendstatus från starten med “Janssons frestelse” på Älvsborgsteatern i Borås 1991 till den senaste publiksuccén “I för långt borta land”, som han turnerat Sverige runt de senaste åren.

Som elvaåring gjorde han scendebut som trollkarl på Lisebergs Lilla Manegen. Två år senare blev han nordisk mästare i trolleri.

Om det publika genombrottet på scen kom med “Janssons frestelse”, blev han rikskändis när han drog en kondom genom näsan i TV på bästa sändningstid samma år.

Kort därefter blev han utsedd inte bara till Sveriges sexigaste man men också den roligaste.

På scen följdes framgångarna upp med “Samtal med Häckner” (1992) och “13 assistenter” (1993). Under 1993 turnerade han även med musikföreställningen “Rädda fritidsgårdarnaturné93”.

I 90-talets föreställningar blandades monologer med splattertrolleri. Han sågade sönder människor med motorsåg, stack knivar i huvudet på sina assistenter.

Det sprutade blod, extravagant trolleri och trollbindande illusioner.

Men han uppträdde också med Stand-up i “Släng dig i Brunnen”, Medverkade i flera tv-serier och i långfilmen “Petri tårar”.

Han trollade i barnprogrammet “Björnes magasin”, medverkade i kultserien Herbert och Robert.

1992 blev han krönikör i Dagens Arbete och lite senare i Göteborgsposten. Krönikorna finns utgivna i ”Krönikor, Trollkarlens ord och Livets karusell”. Krönikeskrivandet har pågått fram till 2023.

På scen – stor som liten – har Carl-Einar Häckner mött sin publik i drygt trettio år. På Lisebergs stora scen har han under tjugo somrar producerat sin egen varieté i mer än 1 000 föreställningar.

Han har släppt flera diktsamlingar “Gloria” och “Tivoli”. Gett ut skivorna “Visor i tiden” (1995), ”Hugo von Glesens varieté” (2004), “Sånger ur livets varieté” (2006), ”Orättvisor” (2008), ”Skärvor” (2014), “Garage” och “Fabriksgatan” (2019).

Carl-Einar har även medverkat i Melodifestivalen som mellanakt och varit gästartist i Galenskaparna & After Shaves revy “Jul, jul, jul”.

Efter flytten till Berlin har han turnerat i bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz. I Tyskland har han varit återkommande komiker i RAAB:s Tv-show.

Han har uppträtt på “Comedy-festivals” i Australien och England. Gett egna föreställningar på Soho-Theatre och Roundhouse i London och turnerat med den australienska cabaret/varietégruppen La Clique. Han har också framträtt på scener i Los Angeles och Las Vegas.

Som yngst någonsin, fick Carl-Einar Svenska Dagbladets humorpris ”Poppepriset” 1999. Priset, döpt efter skådespelaren Nils Poppe, gavs till Carl-Einar i egenskap av ”klassisk illusionist och tragikomisk gycklare”.

Sedan dess har han fått en spårvagn uppkallad efter sig (2006), det fina ”Karl Gerhard-stipendiet” (2011) och Povel Ramels “Karamelodiktstipendiet” (2013) med motiveringen “förnyare av det svenska språket”. Carl-Einar var även en av Stenastiftelsens kulturstipendiater (2018).

Fridolf Rhudinpriset tilldelades Carl-Einar Häckner ”för att han med lekfullhet och fantasi, på slak lina, tar oss med in i livets underbara varieté” (2019). Han fick Sällskapet Gnistans konststipendium (2020) och Göteborgs Stads förtjänsttecken (2022).

På YouTube har han blivit viral med sin scen-succé “Bandana”, som setts miljontals gånger.

I Sverige har han genom åren mött sin publik genom Riksteatern och på Södra Teatern , Orionteatern och Dramaten i Stockholm. Men framför allt på hemmascenen Aftonstjärnan i Göteborg.

På senare år är det där han börjat sina turnéer med ett gästspel. “Pusseldrömmar” (2006), “Swedish Meatballs med lingon” (2011), “Skärvor” (2014), “Isbjörnssagan” (2017) och senast med “I för långt borta land ” (2021).

Bokning

ULF ANDERSSON
ulf.andersson@svemu.se