CARL-EINAR HÄCKNER

1969

Carl-Einar Häckner föds den 8 oktober i Nol-Alafors utanför Göteborg.
Växer upp i Gårdsten.

 

1975

Farmor trollar bort en Ramlösa kapsyl. Trollar fram den bakom örat.
Får en trollerilåda i present av mamma.

1981

Börjar uppträda som trollkarl. Går till final i en trolleriskola på Liseberg.

 

1982

Är yngste medlemmen i Göteborgs Magiska Klubb. Blir kompis med Max Milton.

 

1983

Trollar sig till en plats i ”De Okändas Revy”, som Göteborg-Posten och Liseberg arrangerar. Vinner nordiska mästerskapet i bordstrolleri 83 när han gör bägarspelet med genomskinliga bägare och förbundna ögon. Vinner igen 84, 85, 86, 87, 88. Vinner även nordiska mästerskapen i korttrolleri, 84,87, första pris i scenmagi 86, 87 (Kort och mikro är hopslagna 86 till en gren.)

 

1987

Tävlar, efter rekommendation från François Bronett, i ”Grand Prix Magiques de Monte Carlo” på Theatre Princess Grace och framträder i både svensk och östtysk tv. Spelar pjäsen ”Lucille” på Angeredsgymnasiet. Här träffar Carl-Einar Mats Berglund som regisserar pjäsen. Teaterns värld öppnas.

 

1988

Vinner varieté klassen i tävlingen Nya Ansikten.

 

1989

Debut med stand-up på Valand. Uppträder även på Westermans hörna i Stockholm. Är med i SUCK konstellationen. Arbetar som trollkonstnär under artistnamnet Wic Mack. I showen ”Wic Mack – Om Chico, Sanchez, Fernandez, Angered och varför mamma och pappa skiljde sig” kombineras trolleri med ståupp.

Det är Carl-Einars första riktiga annonserade soloföreställning. Han skriver och sätter upp föreställningen tillsammans med Mats Berglund som fungerar som ett öga och medförfattare.

 

1990

sätter upp Wic Mack – en tack- och avskedsföreställning som även spelas året därpå.

Hela tiden framträder han på comedyklubbarna Norra Brunn och Patricia. Stoppar in en kondom i näsan i tv i Carin Hjulströms ”Fredagsexter” och drar ut den genom munnen, tricket som under en lång tid därefter blir förknippat med honom.

Kanske var det 1987 eller 1988 ...

1991

Gör föreställningen Janssons frestelser på Älvsborgsteatern i Borås. Carl-Einar blir rikskänd när han är återkommande gäst i tv-programmet Dabrowski. Vinner Expressens pris ”1991 års TV-komet”, som delas ut till bästa nya tv-ansikte. Spelar i pjäsen Handbok för Handlösa på Backateatern i Göteborg. Vinner Aftonbladets tävling om Sveriges sexigaste man. Trollar i Frölunda Kulturhus internationella varieté och turnerar med enmansshower. I ”Släng dig i brunnen” på SVT trollar han med kungspyton- ormar.

 

1992

urpremiär för showen ”Samtal med Häckner”. Stand-up, trolleri och eldslukning är några av de ingredienser som gör detta till en stor succé landet runt. I ”Änglagård” spelar han en av festgästerna, filmen visas bl.a. I USA och Canada. Carl-Einar börjar som krönikör i Metallarbetaren (senare Dagens Arbete) där han skriver än idag.

 

1993

Carl-Einar och hans 13 assistenter har premiär på Göteborgs Stadsteater, 68 utsålda teatrar i landet. Tio gåner på stora scenen. Medverkande i tv-serien ”Polisen och domarmordet” tillsammans med bl.a. Per Oscarsson. Showen ”Rädda fritidsgårdarna turné -93” visas på över femtiosex fritidsgårdar runt om i landet.

 

1994

tilldelas Svenska Humorförbundets pris ”Årets roligaste svensk” med motiveringen: ”–För ungt och vildsint konstnärskap, där explosiv humor blandar sig med fräck glädje och social ansvarskänsla.” I föreställningen ”Träd ska inte växa för högt i Sverige – och det tycker vi är bra”, blandas visor och stå-upp. Turnerar med en internationell trollerishow i Norrland, SVT spelar in. Carl-Einars diktsamling ”Gloria” publiceras. Under hösten visas tv-serien ”Handbok för handlösa” i SVT 2. Carl-Einar spelar rollen som Hampus.

 

1995

debutalbumet ”Visor i tiden” med bandet Giant Law ges ut. Cd:n innehåller låtar som ”Statsministern är död” och ”Jag vill”. Urpremiär för Carl-Einar Häckners/Wic Macks show ”Trollkarlens afton” på Stora Teatern i Göteborg. Showen ”Samtal med Häckner” sänds i tv. Spelar Robert i tv-serien ”Herberg & Robert” som är en uppföljare till ”Albert & Herbert”. Spelar rollen som Mark mot Izabella Scorupco i långfilmen ”Petri tårar”.

 

1996

turnerar med ”Trollkarlens afton” och avslutar med ett antal spelningar i Göteborg tillsammans med Giant Law. Medverkar i Peter Wahlbecks julkalender ”Kalender für alle” på ZTV. Publicerar diktsamlingen ”Tivoli”.

 

1997

Urpremiär på Nya Angeredsteatern med showen ”Livet i Förorten” som sedan turnerar och som också spelas 13 gånger på Dramaten. Spelar under sommaren en Internationell Varieté på Liseberg i Göteborg. Varietén blir en stor succé och början på en årligen återkommande tradition.

 

1998

”Monolog om kärlek” har urpremiär på Nya Angeredsteater. Spelar Varietén ”Mr Fiasconi möter tiden” på Liseberg. ”Monolog om kärlek” spelas på Södra Teatern i Stockholm och blir succé.

 

1999

Medverkar på cd:n ”En salig samling” med tolkningar av Frälsningsarméns mest älskade sånger och kortfilmen ”Min Gud varför har du övergivit mig”. ”El Hasso´s Varieté spelas på Liseberg/Gröna Lund.

2000

”I en trappa till himlen” spelas på Liseberg/Gröna Lund, därefter fortsätter Varietén till Berlin. ”Alice der Koffer und die Liebe” har premiär på Chamäleon Varieté i Berlin. Är en av gästartisterna i Galenskaparnas och After Shaves revy ”Jul Jul Jul” på Lorensbergsteatern i Göteborg. Medverkar i ”Allsång på Skansen”.

 

2001

Urpremiär för ”En kväll med Carl-Einar” på Lorensbergsteatern med turné. Spelar varietén ”Trollkarlens Hatt” på Liseberg och Gröna Lund. Spelar ”Jul Jul Jul” på China Teatern i Stockholm. Varietén ”Mr Fiasconi möter tiden” visas på SVT.

 

2002

Carl-Einars andra album ges ut, titeln är ”Hugo Von Glesens Varieté”, baserad på diktsamlingen ”Gloria”. Samlingen ”Krönikor ur Metallarbetaren, Göteborgs-Posten och Dagens Arbete” utges. Varietén ”Vanliga gatan” har premiär och spelas på Liseberg och Gröna Lund.

 

2003

Gör rollen som Max i kortfilmen ”Flamingo”. Urpremiär i Berlin för ”In a Broken World” som spelas på Chamäleon. Jubileumsvarieté på Liseberg som också spelas på Grönan. ”El Hassos” varieté visas i SVT.

 

2004

Dvd:n ”Carl-Einar Häckners Varieté gånger tre” släpps. Han medverkar på cd:n 24 klassiska barnsånger. Spelar huvudrollen på Edinburghfestivalen och det blir en ”Surprice Hit”. Varietén ”Första gången” spelas på Liseberg.

 

2005

gästspelar för utsålda hus på Soho Theater i West End, London. Varietén ”Livets spel” blir en succé på Liseberg.

 

2006

Carl-Einar och Varietéorkestern släpper albumet ”Sånger ur livets varieté”. TV 4 sänder ”Första gången”. Under hösten har ”Pusseldrömmar” urpremiär på Aftonstjärnan i Göteborg och spelas för utsålda hus. Föreställningen förlängs och spelas in av SVT. Carl-Einar Häckners varieté firar 10 år på Liseberg, årets föreställning heter ”Tårtan”. Det är kalas. Titeln är en blinkning till kultteveserien "Tårtan."

Föreställningen  Pusseldrömmar har urpremiär på Teater Aftonstjärnan. Det blir en omedelbar publiksuccé Föreställningen spelas 57 gånger för utsålda hus.

 

2007

Sätter upp ”Uppdrag Varieté” på Liseberg och Gröna Lund. Boken ”Trollkarlens ord” med samlade krönikor ges ut. The Carl-Einar Häckner Show spelas in för Sat1 comedy i Tyskland. Turnerar i Tyskland, Österike, Schweiz med sloloshow och på Etcetera Theatre i London. Recensenterna rosar honom. Under senhösten spelas ”Pusseldrömmar” på Orionteatern i två månader Stockholm, i en kärt återkommande till huvudstaden. Publiken strömmar till dom 36 föreställningarna.

Spelas in för SVT.

 

2008

Riksteaterns turné med ”Pusseldrömmar” i Januari. Premiären är i Tumba. Turnén är Carl-Einars mest omfattande på många år. Efterfrågan från landets riksteaterföreningar är så stor att turnén, som var tänkt för våren förlängs till hösten tillsammans med Riksteatern. Varietén ”Skruva ner” spelas på Liseberg.

Spelas in for teve. Blir sänd i SVT i januari

 

2009

Carl-Einar är med i i succé föreställningen LA Clique på Sidney Arts festival. Carl-Einar får fantastiska recensioner. Han gör Elvis kostymen till ett signum. Rescensenterna tänker på Agnetha Fäldtskog. Själv säger Carl-Einar att kostymen är en hyllning till komikern Steve Martin och Elvis och John Travolta. Han har alltid tyckt om att var klädd i en jumpsuit. Mars månad La Cliuqe på Hippodrome i London. Engagemanget fortsätter. Kontrakt skrivs på för hösten Två månader i en ny uppsättning av La Cliue på The Roundhouse i London. Det är Varietétider. På sommaren är Varietén på Liseberg ett stort höghus med hyresgäster. Varietén heter  ”Dom små grejorna” Spelas på Liseberg under Juli enligt traditionen. Ett gästspel hinns med i STockholm med VArietén på Orionteatern. Stokcholmarna älskar föreställningar dom få fem föreställningarna är helt utsålda. The Roundhouse föreställningarna med La Cliuqe börjar i November och Carl-Einar blir en hit och får fint gensvar och beröm i en stark ensemble med bland annat Ursula Martinez och The English Gentlemen, Skating Willers, Mario Queen of the Cirkus m.m. Varietén Dom små grejorna går på SVT i januari. Det är en tradition.

Carl-Einar översätter Pusseldrömmar till tyska och har urpremiär Volkstheater i München. Förestllningen spelas sedan i September i Berlin på anrika Cabaretkrogen Bar Jeder Vernunft.

 

2010

La Cliuqe åker till Adelaide i Australien med Carl-Einar i Ensemblen. Big In Sweden en solo föreställning har premiär på Adelide festival Får fyra och en halv stjärna i betyg i The Adelaide Advertiser och the Age. Spelas sen hela Mellbourne Comedy festival på The Swizz Club. Det blir en framgång. Carl-Einar Blir inbjuden att komma tillbaka året efter. Big in SWeden spelas även på Sidney komedi festival. Totalt 36 föreställningar.  Varietén ”En bättre värld” spelas på Liseberg. Den blir inspelad för SVT Turné med La Cliuqe i SVerige, Ungern och Danmark. Föreställningarna på Tyrol får enorm respons. Gästspel med VArietén från Liseberg på Orion teatern. Föreställningarna fem stycken är helt utsålda. Mottagandet är kärt.

 

 

2011

Varietén En bättre värld går på svt. Swedish Meatballs har urpremiär på The Roundhouse. Uppföljaren till Swedish Meatballs. Föreställningen spelas med stor framgång på Mellbourne Comedyfestival. Carl-Einar MEdverkar i Micf tevegala i Mellbourne och får stort genomslag med sin presentation av det klassiska numret med bananen. Åker tillbaka till Sidney Comedyfestival. Är på turné MEllbourne comedyfestival runt i Australien. Varietén ”Trollkarlens återkomst” spelas på Liseberg. I föreställningen medverkar Silea som var med i Trollkarlens hatt 2001. VArietén Trollkarlens återkomst är en parafras till  2001 års varieté. I berättelsen finns Visan Trollkarlen av Mikael Wiehes. Föreställningen blir väldigt bra. Spelas in för SVT. Föreställningen SWEDISH MEATBALLS med Lingon har premiär i Göteborg på Aftonstjärnan.Det är en urpremiär. Det är nyskriven föreställning men med den engelska titeln kvar med med ett svenskt tillägg. (lingon).  Den första föreställningen med enbart Carl-Einar sedan Pusseldrömmar. Den spelas hela hösten och blir förlängd ända in i mars månad innan. Totalt 57 föreställningar.

Under hösten hinner Carl-Einar med att gästspela på Soho teater i London med den engelska versionen av Meatballs. I Tyskland spelas Püsselträume på Friedrichstadtpalatz på Quatch Comedy Club.

 

 

2012

Hand Luggage spelas på The Roundhouse. Det är den tredje engelska soloshowen på lika många år som förebereds för Mellbourne comedi festival. Föreställningen spelas under Mars April. Carl-Einar blir inbjuden till Edingburgh festival i Augusti.

Varietén ”Kom Hem” spelas på Liseberg i juli Den spelas in för SVT.

”Swedish Meatballs med Lingon” turnerar runt i Sverige tillsammans med Riksteatern. 44 föreställningar. Sen är det Södra Teatern i Stockhom som tar emot Swedish Meatballs med Lingon. 26 Föreställningar spelas under sex veckor. Det fantastiskt att vara tillbaka på Södran.

 

2013

Swedish Meatballs med Lingon spelade på Södran fram till den 9 februari. Svt visade föreställningen den 1 maj.